Despre beneficiile lecturii s-a scris pe „toate gardurile”, așa că nu voi face o pledoarie pentru acest obicei acum. Vă ofer în schimb opinia mea în legătură cu titlurile preferate de copiii noștri, care să vă inspire în noul an. Toate cărțile sunt frumos ilustrate, cu puțin text pe pagină, excelente înainte de culcare (dar nu numai). Majoritatea link-urile sugerate au opțiunea de a răsfoi paginile, altele au acum în stoc cărțile respective reduse sau oferă pur și simplu mai multe informații decât altele.

Seria fascinantă „Bobiță și Buburuză” a fost îndrăgită de la bun început, ne aduce în prim-plan două animăluțe personalizate, băiețelul-melc și fetița-mămăruță care descoperă lucruri noi în comunitatea lor plină de culoare. Îmi place în mod deosebit că aceste cărți surprind aspecte des întâlnite în viețile copiilor: frici, cearta de la jucării, respingere la grădiniță, dorințe neîmplinite, dar și împăcarea, iertarea, controlarea emoțiilor etc.



„Thomas si prietenii lui” prezintă o locomotivă hazlie, curioasă din fire și prietenoasă, dar care are parte de peripeții și întâmplări întortocheate la tot pasul. Își dorește ca într-o bună zi să aibă propria șină, dar evenimente neprevăzute pot să îi întunece planurile și descoperă că îndatoririle unei locomotive pot fi câteodată provocatoare.

Cred că aproape orice familie cu băieți a auzit despre fabulosul Lightning McQueen, mașina de curse roșie foarte rapidă, care își dorește cu ardoare cupa Piston de la cea mai mare cursă a anului, Dinoco 400. Ei bine, povestirile din „Mașini” au devenit și la noi atracția principală pe măsură ce R. a devenit pasionat de mașinuțe.

„Ziua în care a fugit Somnul” ne înfățișează pățania a doi frați gemeni, Alex și Ana în vârstă de 4 ani, care nu înteleg importanța somnului din viața copiilor. Cu atâtea posibilități de joacă, cine vrea oare să piardă timp prețios dormind? Aventurile lor iau însă o turnură neașteptată.

„Nu vreau la culcare” este povestea lui Lasse, băiețelul de 5 ani care are mereu ceva de făcut când vine ora de somn: un garaj, un desen, un joc cu șosete, o poznă sau orice altceva ivit în drumul său către dormitor. „Ca și mine?!”, se aude pe fundal vocea lui R. după primele fraze. Am făcut împreună o călătorie fantastică ce ne-a adus răspunsuri la multe întrebări legate de somn.

Năsturel” este povestea unui ursuleț de pluș dintr-un magazin cu jucării care, culmea, avea doar un nasture la salopeta lui verde. Pleacă în căutarea celui de-al doilea nasture pentru a-și întregi ținuta, dar lumea necunoscută din afara vitrinei este plină de pericole. Oare va reuși Năsturel să ajungă cu bine înapoi pe raftul lui?

Buzunarul lui Năsturel” continuă povestea acestui erou pufos, dar de data aceasta alături de Lisa, fetița care l-a cumpărat din magazinul de jucării. Totul se petrece într-o spălătorie de haine, un loc nemaiîntâlnit până atunci de Năsturel. Și cum este curios din fire și mai puțin experimentat, Năsturel se avântă în tot felul de necazuri.

„Charlie Ciocolată” ne invită să clătorim alături de un băiețel pasionat de povești în lumea imaginației fără limite. Paginile sunt captivante și fiecare dintre ele își are învățătura ei.

„Atinge copacul fermecat” este o povestire înțeleaptă despre derularea celor patru anotimpuri, învățându-i pe copii că după fiecare viscol puternic răsare soarele plin de lumină și căldură.

„Winnie, melcușorul cel grăbit” ne sugerează că uneori e mai bine să mergi în ritmul propriu, căci atunci când te aștepți mai puțin, lucrurile pot lua o întorsătură favorabilă.

Vă dorim An Nou plin de bucuria lecturii!

Happy reading!

Sursa photo: Pixabay