Copiii sunt genii lingvistici. Simplul fapt că învață în aproximativ un an o limbă perfect străină pentru ei fără să aibă alta ca referință dovedește din plin acest lucru. Dacă sunteți încă nesiguri despre acest subiect, vă invit să aruncați o privire la experiența celor de la The Institutes for the Achievement of Human Potential.

Am ales să introduc limba engleză în joaca mea cu R. înainte de prima lui aniversare și de fiecare dată ne-am distrat de minune. Până în ziua de azi, la doi ani și jumătate, amestecă limbile în expresii cum ar fi: mingea red, truck-ul green etc., dar de regulă îmi răspunde la dialog în limba pe care o utilizez eu. Vă descriu pe scurt mai jos ce „metode” am aplicat noi.

1. Am ales o perioadă a zilei în care să îi vorbesc numai în limba engleză timp de zece minute, aproape în fiecare zi despre diverse lucruri, cum ar fi: ce urmează să mănânce, ce jucării are în jurul lui, cum e vremea etc.

2. Am răsfoit des cărți în limba engleză cu imagini, gen „My First 100 Words” care aveau fotografii mari și sub ele scris cuvântul respectiv, pe care îl rosteam fără altă explicație.

ptru1-3743746dt

3. Am citit povești în limba engleză de obicei seara înainte de culcare fără să traduc în română, cum ar fi seria bilingvă a lui Eric Carle, seriile cu Winnie the Pooh sau cele de la editura Usborne. Baby’s Bedtime Story Box este foarte mult îndrăgită de R. chiar și dacă are mai mult text – scurtez eu povestea la câteva propozții. Am folosit și cărți de povești printabile când ne plictiseam de ce aveam prin casă, aici găsiți sugestii în acest sens.

4. Flashcard-urile au fost favoritele mele de când am aflat de metoda Doman. La pagina mea de Utile găsiți informații legate de cartea „How Smart is Your Baby”, ghidul pentru părinți despre această tehnică. Am folosit din plin materialele printabile de pe site-ul http://www.domanmom.com și, deși nu am fost atât de consecventă pe cât mi-aș fi dorit, au dat rezultate uluitoare.

boite-flashcards-l

5. Am apelat și la cărțile de joc de la editura Gama, dar numai după ce copilul a împlinit 18 luni întrucât le-am considerat prea mici ca format mai devreme.

6. Cântecele în limba engleză foloseam la tot pasul, deși nu am o ureche muzicală deosebită. De câte ori îl dădeam pe hintă de exemplu obișnuiam să interacționez cu el prin cântec, mimând cu toată puterea mea actoricească versurile.

7. Am folosit aplicații pentru Ipad potrivite vârstei lui. Dacă sunteți de acord cu utilizarea gadgeturilor aveți aici câteva exemple de programe pe care noi le-am îndrăgit de la bun început.

8. După vârsta de 1 an ne-am uitat împreună 5-10 minute pe zi la desene animate în limba engleză, cum sunt cele de la Little Baby Bum sau Super Simple Songs. Au numai cântec, sunt scurte și foarte sugestive din punctul meu de vedere. Favoritul lui este și acum Wheels on the bus.

9. Joaca liberă în limba engleză ori de câte ori nu am altceva la îndemână.

Cât timp copilul a stat cu noi, părinții, nu am folosit deloc traducerea, dar de îndată ce am apelat și la bunici am fost nevoită să îi explic și acest proces. Frustrările erau la cote înalte pentru că buni nu înțelegea ce este monster truck-ul orange.

Sunt zile în care „școala” noastră funcționează excepțional, sunt altele în care sunt copleșită de treburi zilnice sau anxietăți și nu mai am energie pentru limba engleză. Însă cred că oricât de puțin facem pentru a transmite cunoștințe copiilor noștri e mai bine decât nimic. Așa că personal vă încurajez să le oferiți copiilor tot ce știți și voi, chiar și câteva minute pe zi și cu siguranță va fi un câștig.

Happy playing!

Sursa foto Pixabay